2010. november 14., vasárnap

Tegnap

Ismét igen tanulságos állításokon sikerült részt-vennem.

A fő probléma-kör, dominánsan a párkapcsolati problémák körül forog, amelyben valakit üldöz a párja a szerelmével, de legalább is a ragaszkodásával, míg más esetben tejes iszonnyal gondol egyedül élő hölgy arra, hogy partnerkapcsolata legyen, miközben érzelmi világát a fia felé fordítja, emiatt a fiú az anyjával való szolidaritás vállalása okán szintén nem tud tartós kapcsolatban maradni.

Igen figyelemreméltó az a tény, hogy az anya felfigyel erre a jelenségre, amelynek az okáról csak sejtései vannak, de a fia boldogságát keresve részt-vesz egy családállításon, ahol pontosan napvilágra kerülnek azok a valós lelki kapcsolatok, amelyek olyan erősen kötik őt a fiához.

A családállítás rámutat, hogy nemzedéki örökségről van szó, hiszen az anya családi viszonyaiban is 3 nemzedékre visszamenőleg vizsgálva kiderül, hogy van egy nagypapa aki ki lett zárva a családi közösségből és a hölgy még gyerekként, unokaként szolidáris lelki kapcsolatba kerül a nagypapával, akinek a problémáját tudattalanul átveszi, ezáltal a nagypapát láthatatlanul visszaemelve a családi lelki közösségbe.

Egy család nem tud szétszakadni. Ha mégis akaratlagosan megpróbálják a családtagok szétszakítani, a kizárt családtag lelki konfliktusai, szenvedése a következő nemzedék valamely tagjában újból és újból előfordulnak, mindaddig, amíg a családi kötelék helyre nem áll, amíg vissza nem fogadják.

A családi viszonyok sorsot teremtenek tehát az egyén számára, és múltbéli nemzedéki problémákat újból és újból elszenvednek, átélnek, beemelnek a családi köztudatba, emlékeztetve a családot a múltban elszenvedett sérülésekre.

A Biblia egyszerűen fogalmaz: Amit az Isten egybe szerkesztett, ember szét ne válassza...

Érdemes hát felfigyelni mindazokra a jelenségekre, melyek dominánsan a figyelmünk elé kerülnek rendszeres gyakorisággal, és az ilyen jelenségek mögött sejtsünk családi eredetű nemzedéki problémát.
Ha pedig a problémára megoldást is szeretnénk találni, mindenképpen javasolt egy családállítási alkalmon résztvenni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése